Att göra recept laktosfria är numer enkelt; smör, grädde och mjölk finns alla i laktosfria varianter i matbutikerna. Du byter alltså exempelvis ut komjölk mot samma mängd laktosfri mjölk.
För att göra ett recept glutenfritt byter du ut vetemjölet mot det glutenfria alternativ du föredrar. I mina recept har jag angett mängden.
Men: är du glutenintolerant är mitt allra bästa brunchtips den fantastiska boken “Nytt bröd“ av Jessica Frej och Maria Blohm.
I deras bok hittar du enkla basrecept på allt från croissants till grovt bröd, baguette och frallor, utan tillsatser och på rena råvaror, som smakar riktigt bra.
I de stora matbutikerna finns det även alternativ till ägg och gelatin, och nötter går normalt sett bra att utesluta eller byta ut mot andra nötter som dina gäster tål.
Om du vill göra ett recept sockerfritt kan du utan problem byta ut vitt socker mot honung, agavesirap, bananmos, eller sötningsmedel som till exempel stevia eller sukrin. Flytande sötningsmedel passar däremot inte bra till bakning.